fbpx

LESBISK OG HOMOFIL – IKKE SKEIV 

 
Vi ser stadig politikere omtale lesbiske, homofile og bifile som «Skeive».  På Stortingets talerstol er det viktig at man tiltaler grupperingen man snakker om med rett betegnelse. 
 

«Skeiv» fra engelsk «Queer» er en fornærmelse

«Skeiv er en norsk oversettelse av det engelske uttrykket «queer». Som identitetsbetegnelse blir «skeiv» brukt av mennesker som ikke finner seg til rette med betegnelser som heterofil, lesbisk , homofil eller bifil. Folk som definerer seg som skeive mener gjerne at det er feilaktig og undertrykkende å dele mennesker inn i lukkede båser basert seksuell legning». https://sml.snl.no/skeiv

 
LHB er en inkludert og integrert del av samfunnet. Rettighetskampen våre formødre og forfedre gjennomførte handlet nettopp om at LHB skal kunne leve som, og ha samme rettigheter som heterofile. Det har vi fått.  
 
At enkelte unge lesbiske jenter, og homofile gutter bruker skeiv om seg selv er en del av en ungdomskultur. Men Stortinget er ikke en ungdomskultur og bør være varsomme med å skjære de svært så ulike kategoriene LHBTQI over en kam. For å være homofili er noen helt annet enn for eksempel å være transseksuell.  

 
LLH-2019 forventer at politikere bruker – lesbisk, homofil og bifil.

Det er presise beskrivelser på vår seksuelle legning.  Det er begreper som er godt forankret i vår kultur. For heterofili og homofili har ikke endret seg. Det er det samme i dag som det alltid har vært. Lesbisk er et begrep som understreker skillet mellom 
homofile kvinner og menn. Det viser til lesbisk kultur som en egen kvinnekultur. På samme måte viser homofil til en kultur som har utviklet seg for og av homofile menn. 

For mange lesbiske og homofile er det å bli kalt skeiv meningsløst, for andre bringer det inn et politisk ståsted de ikke er komfortable med. For andre er skeiv et forsøk på å dekke over eller maskere likekjønnet tiltrekning- en utvanning. 
  Folkevalgte må kunne forventes å ha kunnskap om grupperingene de lager lovverk for og hvilke betegnelser som gjelder.

Visit Us
Follow Me
Tweet
Rull til toppen